Kika Sprangers

Kika Sprangers

Saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers (28 september 1994) raakt haar publiek met haar lyrische, melodieuze spel en karakteristieke geluid. Muzikaal uit ze zich niet alleen in haar saxofoonspel maar ook in eigen kleurrijke en meeslepende composities waarin melancholie en royale harmonieën, soms gepaard gaande met solide grooves, de boventoon voeren.

In 2016 rondde Sprangers haar conservatoriumstudie in Utrecht af met een eindexamenconcert dat werd beoordeeld met een ‘9 met onderscheiding’. Tijdens haar studie werd ze geselecteerd als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse. Dit orkest toerde twee jaar door Nederland en buitenland langs onder andere het Bimhuis, Kings Place Londen en North Sea Jazz en werkte samen met het Metropole Orkest en het NJO onder leiding van Jules Buckley.

Momenteel ontwikkelt Sprangers zich op vele vlakken. Ze speelt met de Utrechtse Jazz Archipel (met onder andere Marc Scholten en Ad Colen), in een trio met toetsenist Martin Fondse en cellist Jörg Brinkmann, en in de theatershow Swingin’ Harlem van New York Round Midnight. Intussen geeft ze de hoogste prioriteit aan haar kwintet en Large Ensemble (een uitbreiding van haar kwintet met drie zangeressen en een vierkoppige blazerssectie). Hoogtepunten met deze formaties waren te horen bij inJazz, Tivoli Cloud Nine en het Grachtenfestival Amsterdam. In februari 2017 verscheen haar eerste EP “Leaves of Lily” met eigen composities uitgevoerd met beide formaties.

Deze EP kreeg vier sterren in het Parool en Sprangers werd omschreven als “een persoonlijkheid met een volwassen geluid, flair en bevlogenheid.”

Onlangs was Sprangers als solist te zien bij De Wereld Draait Door. Dit jaar werd Kika Sprangers benoemd tot Young Vip 2018. In het voorjaar van 2018 zal ze met haar kwintet en Large Ensemble de Young Vip Tour gaan doen.

Manuel Wouthuysen

Manuel Wouthuysen

Pianist, componist en docent Manuel Wouthuysen(1991) is afgestudeerd Jazz- en klassiek pianist. Tijdens zijn studie aan het Utrechts Conservatorium kreeg hij les, respectievelijk van Boy Edgar prijswinnaar Bert van den Brink en Lisztconcourswinnaar Martyn van den Hoek.

Gedurende deze periode heeft hij in beide genres meerdere noemenswaardige concerten gespeeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn met zijn klassieke trio in een uitverkochte kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en live tijdens een radio uitzending met het Schumann Piano Quintet in de spiegelzaal, ook in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast heeft hij het genoegen gehad om met zijn jazz trio in het bijzijn van Koning Willem Alexander live op radio 4 een optreden te mogen verzorgen. Verder heeft hij samen met Martyn van den Hoek enkele concerten verzorgd in Tokio, Japan.

Momenteel is Manuel actief als zowel Jazz als Klassiek pianist. Een combinatie die zijn spel en composities typeren. Daarnaast is hij toetsenist bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest(NJJO), onder leiding van gitarist/componist Anton Goudsmit. Met het NJJO speelde Manuel onder andere op het Grachtenfestival en in het Bimhuis in Amsterdam. Ook komend jaar zullen ze weer vele concerten spelen in zowel binnen als buitenland.

Verder is Manuel pianist bij het Kika Sprangers Quintet, met wie hij afgelopen jaar haar EP ‘Leaves Of Lily’ heeft opgenomen. Deze werd door het Parool met 4/5 sterren beoordeeld.

“De voorkeur van het Duo ligt in optredens in huiskamersetting. Omdat het een kleine bezetting is versterkt intimiteit vaak de muzikaliteit“